با توجه به مهم بودن نقش سرعت در ساختمان سازی، امروزه از ساندویچ پانل ها بصورت گسترده ای استفاده می شود. ساندویچ پانل های سقفی و دیواری سرعت ساخت و ساز را افزایش داده و باعث سبک سازی و افزایش مقاومت ساختمان ها در برابر زلزله می شوند و همواره با پیشرفت تکنولوژی ساخت و ساز متدهای ساخت ساندویچ پانل هم تغییر کرده و سازه هایی جدیدتر و باکیفیت تر با مواد جدید به بازار ارزه می گردد.
همانطور که می دانید با توجه به جنس ورق و فوم عایق استفاده شده در ساندویچ پانل ها آن را به انواع مختلفی دسته بندی می کنند که ما در این مقاله قصد نداریم به تمام انواع ساندویچ پانل ها بپردازیم .
در این مقاله سعی داریم شما را با نمونه هایی از تکنولوژی های جدید در ساخت ساندویچ پانل آشنا کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
معرفی تکنولوژی های جدید در ساخت ساندویچ پانل ها
امروزه دیگر بر هیچکس پوشیده نیست که ساندویچ پانل ها در صنعت چه نقشی دارند و ساخت بسیاری از سوله های بزرگ دیگر بدون انها غیر ممکن بنظر می رسد و بسیار پر کاربرد هستند و هر روزه شاهد تولید انواع ساندویچ پانل جدید با متدها و کاربرد های جدید می باشیم. در ادامه دو نمونه از تکنولوژی های جدید در ساخت ساندویچ پانل ها را معرفی می کنیم:
سیستم sandwich plate system یا SPS
sandwich plate system که مخفف آن SPS است یک ماده کامپوزیت ساختاری است که از فولاد و الاستومر پلی اورتان تشکیل شده است.
SPS در ساختارهای مهندسی از جمله کشتی ها، ساختمان ها، استادیوم ها، میدان های مسابقه و پل ها استفاده می شود. SPS توسط دکتر استفن کندی اختراع شده است. او پس از تحقیقات اولیه خود در زمینه سازه های یخ تقویت شده در دانشگاه کارلتون در اتاوا این محصول را اختراع و در سال 1996 به ثبت رساند.
تکنولوژی SPS یک جایگزین مستقیم برای فولاد سخت و بتن تقویت شده در پروژه های مهندسی بزرگ می باشد. و جزء یکی از پیشرفته ترین تکنولوژی های ساخت ساندویچ پانل و سازه های پیش ساخته می باشد.
اولین پروژه شامل SPS در سال 1999 به ثبت رسید. تا کنون بیش از 200 پروژه توسط SPS تکمیل شده است.
ساندویچ پانل با فوم آلومینیوم (AFS)
ساندویچ پانل با فوم آلومینیوم (AFS) یک محصول ساندویچ پانلی است که از دو ورق فلزی متراکم و یک هسته فلزی از آلیاژ آلومینیوم ساخته شده است. AFS یک ماده ساختاری مهندسی است که به دلیل نسبت سفتی به جرم آن و همچنین میزان صرفه جویی که مصرف انرژی دارد برای کاربرد هایی مانند پوسته قطار مناسب است.
AFS ها دسته جدیدی از مواد فوق سبک هستند که از یک هسته پر تخلخل آلومینیومی و دو صفحه بیرونی از آلیاژهای آلومینیم ایجاد شده است.
نحوه تولید و مواد اولیه AFS
بر اساس ورق به کار رفته و هسته عایق میانی، پردازش و تولید AFS به دو دسته تقسیم می شود:
Ex-situ bonded AFS
این روش با چسباندن ورق های فلزی بوسیله یک فوم آلومینیوم که دارای خاصیت چسبندگی می باشد انجام می شود.
فوم های مورد استفاده در این روش، سلول های بسته یا سلول های باز هستند. هنگامی که یک فوم با سلول بسته استفاده می شود، آلیاژ های آلومینیومی یا با روش مایع فلزی یا روش متالورژی پودری تولید می شود.
فوم با سلول های باز از آلومینیوم و دیگر فلزات ساخته می شود. ورق ها از انواع آلیاژهای آلومینیوم و فلزات دیگر مانند فولاد انتخاب شده اند.که ترکیب این دو می تواند یکی از مقاوم ترین و پرکاربردترین سازه های آماده را با طول عمر بالا ایجاد نماید.
In-situ bonded AFS
یکی از چالش های ساخت این سازه اکسیداسیون فلزات می باشد که این رویداد مانع ایجاد پیوند در فلز هسته و فلز پوسته می شود بخاطر همین موضوع در این روش بجای استفاده از پوسته آلومینیومی از پوسته فولادی استفاده می شود و مایع هسته آلومینیومی در زمان تزریق به راحتی می تواند با فولاد ایجاد پیوند نماید.
البته متودهای دیگری نیز در این روش بکار برده می شود که در این مقاله کوتاه مجالی برای سخن گفتن درباره آنها نیست.